Wednesday, June 8, 2011

DaH SuSah Nak MaSuK mAtRikULaSi

Salam.. 


tengok berita tv3 tadi.. 
tajuk berita 'kenapa student lepasan SPM yg dapat 10A pon xdapat matrikulasi?'...
huh.. sekarang makin susah eh nak masuk matrix.. tadi dia cakap kena dapat A1 (eh, skg dah guna A+ kot.. aku dulu paling tinggi A1) utk subjek add math, math moden, kimia, fizik.. huh.. kalau dulu syarat macam nie, memang aku tak dapat masuk matrix lah.. kimia + fizik aku dapat B ja.. B3 or B4 xyah la mention.. malu... thehehe...


dulu tyme sekolah memang tak berapa suka sains nie.. tapi ntahla.. dah rezeki aku ke bidang sains kot.. sampai sekarang still terikat dengan sains.. dulu tyme sekolah memang minat sangat2 math mod + add math.. kawan adik aku ada tanya adik aku.. macam mana aku boleh 'terer' (sikitla) add math.. ntah.. maybe sebab minat kot.. tapi ari tue tyme study kat UPM lagi, balik rumah ajar adik add math.. terkial-kial jugak.. coz dah lama tinggal and then dulu tak salah aku batch aku still belajar dalam bahasa melayu.. sekarang kan dah tukar  ke english..


berbalik kepada isu masuk matrix nie.. makin susah nak masuk.. kira persaingan yang sengitla.. ada makcik aku cakap rugi masuk matrix coz sebelah kaki keluar, sebelah kaki masuk.. coz kalau lingkup result kat matrix.. susahla nak masuk U.. tapi kalau dapat result gempak.. memang senangla nak masuk U mintak bidang yang kita minat.. betul jugak kata dia.. 


hmm.. aku dulu tyme matrix.. sem1 result cukup2 makan je, okla.. start sem2 baru sedar.. and then study betul2.. akhirnya.. alhamdulillah.. result sem2 bolehla dibanggakan sikit.. tak 4 flat pon.. tapi better la dari sem1.. 


dulu kat matrix selalu datang lori nescafe yang free tue.. so, sebelum gi kelas kul2 singgah situ dulu amek nescafe free.. konon2 nya nak elak ngantukla before masuk kelas.. tapi yang paling best bila ada meggi free... tapi ciput jela.. (ish2.. xtau bersyukur langsung.. dahla free).. selalu aku akan ulang amek 2-3 kali.. tue pon kalau tak ramai orangla... selalunya kalau meggi nie, kena beratur panjang.. 






dulu aku MATRIK PENANG batch 2006/2007... ada sapa2 matrik penang tak???


banyak nak cerita pasal matrik nie.. banyak kenangan manis dari pahit.. hehehe... rumet yang best.. kafe B yang best... prak-mate yg best... and something yg sampai sekarang still ingat.. petang2 waktu riadah, bersenam otot mata dgn rumetsss.. usha orang lalu lalang.. tambah2 lagi suka bila orang2 yang kitorang admirer lalu.. gile lah tyme dulu2.. hehehehe... nak buat camne.. bilik kitorang strategik tempat orang selalu jogging.. kapel2 amik angin petang.. pastu kutuk2.. ooppsss.. sori tak sengaja... bukan kutuk, komen2 je.. hehehe...


p/s: bila dengar lagu 'kenangan terindah + dealova' mesti teringat kenangan masa Matrik..


omelan cik waniey: tak selesa lah bila rumah bawah aku nie budak bujang yang tinggal.. huhu.. dorang takde kacau pon.. cuma kalau balik keje lewat, dah malam dorang dah ade kat rumah.. moto aku betul2 park depan rumah dorang pulak tue.. kekadang langsir kat sliding door dorang tak tutup.. nampakla dorang dalam rumah.. huhuhu.. bukan sengaja tengok.. takkan nak pandang tepi kot.. kang tak pasal2 jatuh longkang..

3 comments:

Azie said...

hihihi..terkenang zaman matriks..
mungkin singkat tapi penuh dgn suka duka..

waniey_sakura said...

azie: btul3.. hehehe.. 'kenangan terindah'

Anonymous said...

saya pon dapat penang. susah tak matrik?akak dulu dapat pointer berapa?