Monday, December 26, 2011

DaiLy WorD

salam..


tetiba rajin pulak nak update..


hmm.. hujung tahun camnie, banyak kan SALES!! whoah..!! selamat I sekarang jauh dari KL especially shopping complex yang besar-besar tue..


lagipon bulan nie sengkek sikit coz pelaburan bulan nie simpan lebih sikit.. untuk masa depan jugak.. and balik kampung pon 2 kali.. boringla cuti lama2 dok rumah je.. baik balik kampung..


adik ada cakap.. 'asyik cakap xde duit je.. gaji kalahkan mak.. tapi mak ada ja duit'.. ehehe.. biasala your sis nie.. takda duit ja memanjang.. padahal ada ja.. mulut nie dah terbiasa cakap camtu kot.. ish.. bahaya nie..


contoh perkataan yang aku baru perasan yang aku selalu sangat dok ulang.. maafla kat sapa2 yang selalu ada dengan aku.. kot-kotla dia boring asyik dengar aku cakap perkataan sama ja..


1-boringla ini itu bla..bla..bla..
2-malasnya.. (especially kat office)
3-rasa macam dah tak tahan je...
4-ngantuknya.. (pdhl tyme tue baru bangun tido kot.. actually takde perasaan mengantuk pon.. tapi dah jadi daily wording kot.. rasa hari tue xsempurna ja kalau xcakap word nie)
5-tak larat


 mungkin ada lagi cuma aku tak perasan lagi kot perkataan tue selalu sebut berulang kali.. 


haish.. perasan tak semua perkataan kat atas tue negative thinking.. hmm... kenapa tak selalu cakap rajin ke, bersemangatla hari nie.. kan bagus...


so konklusinya.. jangan selalu sangat bersungut.. dalam Islam pon tak menganjurkan umatNya mengeluh apatah lagi bersungut.. I will try the best to avoid my habit nie.. perkataan2 nie selalu keluar tyme weekdays je, means tyme kena gi keje.. hmmm... esok keje ok...!!! 


p/s: weekend nie maybe balik kampung.. tapi xsure lagi.. cuti 3hari plus ada sehari lagi annual leave utk tahun nie...


omelan cik waniey: nak wat blog jadi cantik.. yang ada section tue.. tapi tak pandai...



Sunday, December 25, 2011

rAnDom..

salam semua..


lama menghilang kan.. rasanya tak lama lagi blog ni akan terkubur kot.. sekarang nie macam malas nak update blog..


boringlah minggu nie.. 3hari cuti.. dok kat rumah je.. bangun, kemas cket2, makan, tgk tv, tido balik.. tulah rutin 3hari nie.. 


bestnya tengok ramai kawan2 yang dah mula melangkah ke alam baru.. ramai yang dah naik pelamin, ikat tali pertunangan sempena hujung tahun nie.. tambah2 cuti sekolah kan.. jelez pon ada..


coz tak dapat nak pegi hari berbahagia dorang.. nak wat camne, camniela jadi anak perantauan..


and jelez jugak tengok kawan kawen, tunang..


hmmm.. aku?? bila lagi?? ntahla.. calon pon kabur-kabur je lagi.. 


senangnya la jodoh dorang kan.. tak payah nak pening kepala pikir lama2... dalam usia muda dah jumpa teman peneman seumur hidup... InsyaAllah...


bersabarlah.. ada orang jodoh cepat.. ada orang jodoh lambat.. sama2 la kita berdoa ye..


p/s: berangan... tetiba mak call ada orang masuk minang... orang yang kita suka pulak tue.. bestnya... hohoho... pengaruh novel betullah... kalau betul... Ameenn.... hahaha.. gediks.. takdelah sampai desperate camtu pulak kan.. (ni sebab boringlah nie malam nie.. xde citer best kat tv..)

Monday, October 3, 2011

StaNzA Cinta

Salam...


Drama STANZA CINTA dah abes... 
at last, Amni kawen dengan Ustaz Taufik jugak... 
Irfan meninggal.. sedih..
 aku pon feeling la sekejap...

tak mengantuk pulak malam nie.. 
mau tak mengantuk, sepetang aku tido...
perut meragam...

dulu2 rajin gi picnic la, jalan2 la.. sekarang masing2 dah ada komitment dengan keje... dah susah nak reunited camnie lagi... 


p/s:sedang melayan lagu aishiteru... best...

omelan cik waniey: 2-3hari nie... hati nie kekadang gembira... pdhl hal remeh je and bukan kenyataan kot.. cuma aku je yang perasan.. takpelah.. asalkan dapat menghiburkan hati.. layan jelah...

Sunday, October 2, 2011

Binatang Belaan Yang Tak Sesuai Di Bela

Salam...


Uolls sihat? hope ceria2 selalu.. sekarang dah masuk oktober pon.. dah genap 8bulan aku keje kat sini.. tak sangka aku dapat bertahan sampai sekarang.. dalam perancangan nak bagi cukup setahun.. hope aku mampu harungi lagi 4 bulan... lepas tue barulah nak try cari keje yang dekat2 sikit dengan family...


Kat kampung melayu pon ada orang bela anjing... dasat kan.. nie realiti.. kat kampung tok aku... ade ke patut satu family nie bela anjing.. dia islam pulak tue... nak cakap taktau agama, boleh dikatakan terpelajar jugak family tue... 


kisahnya macam nie... tok aku memang dah gitau rumah selang dua dari depan rumah tok aku tue bela anjing... petang tue semua pakat tido.. biasala bila dah kenyang, semayang pon dah... tarik bantal, gudnite lah... cuma aku je tak tido, dok online and melayan si Irfan nie... takleh bagi dia tido, nanti malam susah dia nak tido.. kami pon susah jugak kena berjaga dengan dia.. *sambung cerita* tetiba tengah syok dok melayan facebook, dengar bunyi ayam bising, lari bertempiaran.. aku cepat2 la keluar.. tengok makngah pon keluar rumah jugak (jiran depan rumah)... rupa2nya anjing tue ligan ayam2 tue.. besar jugakla anjing tue.. makngah pon ambik batu baling kat anjing tue.. habis kacau ayam2 dia... rumah tok aku selamat sikit coz ada pagar keliling rumah... makngah kata dia pon tido jugak.. terkejut dengaq bunyi ayam, pastu terus bangun pi tengok.. patutla makngah kaki ayam.. bangun tido rupa2nya.. terkejut, lupa nak pakai kasut (kasut tue bersamaan dengan selipar ok.. )...


teruk kan ada orang camtue.. kalau kat bandar takpala.. or sekampung dengan cina and india.. nie kawasan situ memang orang melayu je semuanya... actually dari cerita tok aku.. anjing tue sesat.. datang rumah dorang..pastu anak dia rajin bagi makan.. then dorang terus bela.. tak tau hukum hakam islam ke.. terkena bulu dia sikit pon dah kena samak.. nie keliling rumah anjing tue pusing.. tak ke kena samak satu kawasan rumah tue... 


banyak lagi kot binatang yang boleh dibela.. macam kucing ke, burung ke, ikan ke... eh... kitorang kat rumah sewa nie bela ikan emas... 2ekor.. dah dua minggu... tapi sekor baru mati 2hari lepas... xtau kenapa... cian kat sekor lagi xde kawan... ingat nanti dapat gaji, nak tambah kawan untuk dia.. sabar ek ikan... 




p/s: on the way gi stesen keretapi baru2 nie, mak cakap dalam kereta.. arwah tokwan penah cakap... 'aku mati dulu la... takdan nak tengok Ani kawen'.... huhuhu... maaf tak dapat nak tunaikan hajat arwah... jodoh aku belum sampai.. iA kalau jodoh dah sampai aku kawen la..=_='


omelan cik waniey: bulan nie memang pokai gile lah.. dapat gaji before raya... pastu balik kampung dah 2kali dalam bulan nie... semua pakat sengkek nie... hopefully by rabu nie dapatla gaji... hmmm...



Thursday, September 29, 2011

cUti vS KerJa

Salam...


mana best?? cuti ke kerja..???


****entri kelmarin (27hb, 4.30pm..) (tak sempat nak post.. budak2 kacau..)****


cuti2 nie, penat macam pegi keja je.. 
pagi, bangun agak awal jugakla.. macam pegi keja... 
malam nanti baru tido.. 
letih dok melayan kanak2 ribena nie..
main lego la.. kena lukis la... main ligan2 la (ligan=kejar)
tapi best melayan kerenah dorang nie.. xdela boring sangat..
skrg nie dok suh aku lukis.. dahla tak pandai lukis... hentam jela lukis.. 
lori la.. rumahla.. keretapi la.. macam2... layan jelah kan...


***entri hari nie...***


baru bangun tido.. lama gile tdo.. qadha balik tido smlm.. 6jam kot tido..
terkejut bangun, tengok jam dah kul 1pagi++.. bangunla semayang, makan nasi lemak beli kat pasar malam...
naek train bukan boleh tido sangat pon... elok nak dekat rawang, baru nyenyak sikit tido.. and tetiba ada orang kejut.. 'adik.. dah nak sampai rawang'.. huhuhu...
pegi keje tadi, still dalam mood cuti.. hehehe... 
ade ke, tengah dok menulis boleh tersengguk.. nampak sangatla aku memang mengantuk gile...


p/s:best gile dapat cuti lelama.. rasa cam nak tambah cuti je lagi.. tapi nanti gaji jadi sikitla.. mak and makcik seminggu cuti.. isnin depan baru dorang start keje.. bestnyeee....


omelan cik waniey: malam2 nie teringat pulak kat 2orang kanak2 ribena tue... so, tengokla video yang rakam celoteh dorang.. rindu kat 2orang tue..







Monday, September 26, 2011

TiNggAL kenAngAn

Salam...


tanggal 23/09/2011, aku kehilangan seseorang yang amat aku sayang...
dia pergi jauh dari kami semua.. ke alam fana sana...
kami lah yang akan meneruskan liku2 perjalanan hidup nie...
rasa macam baru semalam aku bergambar ceria dengan dia time raya baru nie..
baru semalam aku dengar dia membebel.. hehehe...
tokwan aku memang suka membebel.. macam2 tak kena dengan dia.. 
sekarang dah tak dengar lagi bebelan dia tue..
sehari dua nie anak makcik, kejap2 tanya.. mana wan jen.. wat ayat sedihla.. kami yang dengar sedih.. mak dia sampai meleleh air mata... 
'Lahirnya ke dunia dengan senyuman semua orang... pergi dari dunia dengan linangan air mata semua orang'....
Tokwan lah wira di mata kami semua... 
semoga roh tokwan dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman & soleh.. Amin...
Al-Fatihah...









Wednesday, September 21, 2011

UBAt LeKa & aLpha

Ya Allah, 
gantikanlah penderitaan ini dengan kesenangan,
balasan kesedihan sebagai hal yang menggembirakan,
dan hilangkanlah perasaan takut ini kepada ketenteraman...


Ya Allah,
sejukkan gelora hati dengan salji keyakinan,
dan padamkan gejolak api jiwa dengan air keimanan...


Ya Allah,
berikanlah rasa mengantuk sebagai kenyamanan bagi mata yang tidak dapat pejam,
Berikan rasa damai bagi jiwa2 yang resah ini suatu kedamaian,
dan berikanlah dengan kemenangan yang nyata...


Ya Allah,
tunjukkanlah penglihatan ini menuju cahayaMu,
Bimbinglah kesesatan ini ke arah jalanMu,
dan bimbinglah orang yang tergelincir menuju petunjukMu...


Ya Allah,
lenyapkan segala keraguan dengan cahaya mentari ufuk timur,
hancurkan segala kebatilan yang bersarang di dalam perasaan dengan secerah sinar kebenaran,
hapuskan segala tipu daya syaitan dengan pertolongan bala tenteraMu...


Amin Ya Rabbal Alamin....


(sumber: Buku La Tahzan)


Selamat Pengantin Baru buat Bahiah & pasangan.. dorang nikah raya ke-4 ari tue.. lambat pulak nak wish kan..




p/s: bila aku boring or tak tenteram je, baru la teringat nak baca buku nie.. ulang dari mula balikla.. tapi tak penah2 pon habis...


omelan cik waniey: i need a rest and a little time to be alone.. -_-"

ALoNe

Salam...


Terasa ingin bersendirian malam nie...


Tapi..... drama kat TV best pulak.. so tak jadilah... hohoho...


Minggu nie banyak sikit kekangan ngan pressure.. Sabo jela....




p/s: dah update layout utk blog.. cam pelik pulak bila pegi kat dashboard.. cam budak baru belajar pulak.. tercengang2 nak cari comment la, post la..


omelan cik waniey: kenapa sekarang nie aku jadi makin garang eh... huhuhu... korang dah abes puasa 6 ke?? aku baru terkedek2.. baru sehari.. rabu next week dah hari last utk bulan syawal.. hmmmm..

Sunday, September 18, 2011

KereNaH BudAk KeciK

Salam semua...


'Abang nak kawen dengan kak Ni'..


hahaha... layan jelah dengan budak sorang nie.. 
time balik raya baru nie, dia datang tido kat rumah.. Ya Allah, punyala susah nak tido.. bayangkanla kul4 pg baru dia tido.. aku ngan adik dah bape kali tertido.. cd upin ipin tue pon dah bape kali ulang.. dia tahan mata tak mau tido.. nak tunggu mama datangla.. nak tunggu wan jen la (tokwan aku).. malam tu gi beraya kat rumah tok tam.. dia balik naik kereta dgn family aku.. sampai rumah tok dia tak mau turun.. dia cakap kat mak aku..'mak long p la amek baju abang.. abang nak tido dengan mak long'... ketegaq takmau turun kereta.. pastu malam tu wat hal xmau tido plak.. selamat tak nangis.. at last letih sangat kot, tertido jugak.. 


weekend nie makcik aku balik kampung.. dia ikut mak aku balik, tido kat rumah.. nak tunggu aku balik pulak, baru nak tido.. hohoho.. pastu adik mesej tadi, dok usung gambar konvo aku.. hmmm.. layan jela dengan budak kecik nie...



nie lah family makcik aku (adik mak paling bongsu).. tue adik irfan, alif tido kat blkg dia tuh..

p/s: tokcik aku tanya.. cita2 nombor 1 dah capai.. cita2 nombor 2 bila lagi???? hurmmm...

omelan cik waniey: kawan-kawan aku sume ada tempat mengadu.. aku????? sapa nak jadi pendengar masalah aku, angkat tangan...!!!! dulu xpela ada kawan2 rapat.. sekarang malas lah nak kacau dorang.. masing2 ada masalah sendiri kan...



Tuesday, September 13, 2011

SpeciAL eDitIoN: DiARy RaYa WaNiey I

Salam...


Dalam kesempatan nie, nak wish la kat uolls "Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin"...


banyak dapat duet raya???
aku bukan banyak menerima, tapi banyak memberi adalah...
biasalah kalau dah nama dah bekerja kan...
Alhamdulillah, tahun nie better lagilah dari tahun lepas coz raya tahun lepas pon aku dah bekerja tapi tyme tue tak dapatla nak menghulur kat parent banyak.. setakat mampu jela...


Ok.. proceed dengan title kat atas tue...

Raya Pertama
tak pegi mana2 pon... coz hari raya 1st, mak aku memang selalu buat open house.. kalau sape2 nak datang open house rumah aku, kena datang tyme raya first lah.. coz next2 day kami pi beraya pulak.. memang pintu rumah sentiasa tertutuplah..!! 
lepas semayang raya, pi raya kat rumah tok sat.. kampung belakang taman aku je... 
kami buat laksa.. letih jugak coz ramai jugak yang datang... TAPI... kawan aku sorang pon tak datang... hmmm.. takla sedih sangat coz memang tiap2 tahun macam nie... yang ramai nya sedara sebelah mak aku, kawan2 mak and kawan2 adik... so, akulah yang sentiasa ada kat dapur coz xde orang yang aku kena layan special pon kan.. juz kua kejap gi salam pastue terus masuk dapur balik... kawan2 pon xde yang datang... sedih tak.. sedih tak...????
kejap basuh pinggan, kejap rebus laksa lagi, kejap gi tambah kuih+lauk2 apa yang dah clear... pakai glamer2 masuk dapur.. haish.. hahaha...


l
lepas siap2, wajib posing dulu...







kat rumah tok nie.. tokwan smart tue, pakai spek hitam.. manager dia bagi... =)


tok wan dengan tok.. irfan ckp "tok malu".. hehehe....

p/s: actually entry nie dah lama kat draft.. dari raya ke-6 lg kot.. skg dah raya ke-14 dah pon.. tunggu lah sambungan nya nanti.. tapi xtau bila lagi aku jadi rajin.. silap2 nie la 1st and last.. hehehe...

omelan cik waniey: kat area sini xde sapa2 nak wat open house ke????






Friday, August 26, 2011

AkTiVitI RamAdhAn

Salam semua...

dah bersawang blog nie... tak tau nak update ape sebenarnya...

bulan ramadhan nie, memang selalu tido awal la... balik keje dah pukul 6++.. kekadang je balik kul 5 sharp.. pastue bukak puasa, mkn kenyang.. mata pon layu jela..

aktiviti hari2 terakhir ramadhan nie, aku ngan geng rumah wat kuih.. hohoho... popia nestum je.. nak wat kuih raya yang susah2 xde oven pulak... dapatla sorang 1 setengah tupperware... bolehla bagi mak rasa anak dia nie buat kuih... hehehehe...

malam nie tido lambat sebab minum nescafe coz nak alter baju raya.. ish... saiz 36 pon still besar lagi.. jahit kat tangan la.. tepi baju la.. cam aku pulak yang buat baju tue coz sume kena alter... tema tahun nie hijau pucuk pisang... beli baju kurung yang kat bawah baju tue bersilang tue.. fesyen raya tahun nie kot coz kat jalan TAR berlambak2 baju camtue...

okla.. jam pon dah kul2 lebih.. kang esok sahur xbangun pulak.. tunggu nasi masak cam lambat je lagi.. bia jela.. esok bangun sahur baru tutup suis... nyte everybody...

p/s: camne persiapan perayaan?? aku simple2 je.. tapi simple2 pon tak perasan terbeli blaus+tshirt sampai 5helai and handbag 2.. kasut raya je xjumpa yang berkenan lagi... huish... boros betul..

Thursday, August 4, 2011

mOoD = NormaL

Salam..


tak suka bila dah jadi super senior.. orang lain mesti suka kan.. tapi aku tak.. coz aku takut kalau ada salah sikit mesti cari aku dulu.. huhuhu....


nak refer kat senior pon xde.. dorang bolehla refer kat aku.. aku boleh gitau apa yang aku tau je.. coz aku pon tak expert sangat.. 






p/s: gaji... cepatla masuk.. nak gi shoping weekend nie.. hehehe...


omelan cik waniey: bukan senang nak 'accept' lagi... rasa macam tak ikhlas je nie.. huhuhu... kesian kpd yg jadi mangsa keadaan.. antara ikhlas or hanya desakan perasaan semata2?? (sila abaikan luahan perasaan nie... -_-)

Tuesday, August 2, 2011

SaLaM RaMADhaN

Salam...


SeLaMaT MenYamBut RaMaDhaN Al-muBaRak...


Dah bersawang pon blog nie.. lama tak dihapdet...


so, sempena ramadhan yg mulia nie mesti ramai kan yang pi solat terawih.. alhamdulillah...


surau and masjid kat sini, lepas rakaat ke-4 je mesti ada tazkirah dulu... sebab tue sampai rumah kul 10.30 mlm.. cam orang buat full pulak, padahal wat 8 jer...


niat hati nak tulis panjang2 lagi.. tapi mata dah layu nie.. esok nak bangun sahur lagi.. kononla.. setakat minum air kosong je.. 

Friday, July 15, 2011

Thursday, July 14, 2011

::AwAke::

Salam..

Lama tak berjaga malam2 camnie.. jam sekarang menunjukkan pukul 2.30 pg.. 
minum nescafe b'coz have something to do.. 
but already fall asleep 1 hour and half..
dahla tyme drama Annisa pulak tue..
ceh.. mula2 landing sedap je depan tv.. tup2 tak sedar bila masa tertido.. 
bila jaga tengok tv dah nightline.. dah kul12 daa..
and now still awake.. hmmm...

keje sekarang dah makin specific coz dah kena control sume barang in and out..
bukan 1-2 jenis barang.. tapi beratus2.. 2 orang yang control.. so, sekarang baru nak start.. dari sekecil2 barang hinggalah sebesar2 barang... 

hari nie ada sesuatu yang tak dijangkakan berlaku.. (eh.. kelmarin la coz time nie dah masuk ari khamis dah..).. selalu tengok kat tv or baca paper je and bukan orang yang terdekat.. sekarang memang berlaku kat orang sekeliling tapi xtengok directly lah..

miss that moment... pic yang boleh dikategorikan beautiful view...

p/s: usaha tangga kejayaan.. (tetiba je kan..)

omelan cik waniey: housemate sume dah tido.. aku sorang je yang still terkebil2 kat ruang tamu lg nie..
pembetulan... jam sekarang dah menunjukkan pukul 3 pagi.. @_@


Saturday, July 9, 2011

KiSaH hAti

Salam...





suka lagu nie... sblum drama Stanza Cinta dah tau lagu nie... 


Drama Stanza Cinta pon cam best je... baru ep 2.. 


p/s: menyampah dgn keadaan Malaysia skrg.. tak faham kenapa dah stay kat negara yang aman damai nie.. tetiba nak buat huru hara pulak.. sebab tue sampai skrg xterniat pon nak daftar mengundi.. huhu..


omelan cik waniey: kat kawan2 yang dapat ujian PTD, good luck ye.. all the best..!!!!

Monday, July 4, 2011

dRoP By

Salam..


Hi.. just want to say HI...
dah lama tak update.. a bit busy.. (memanjang busy kan)..
insyaAllah.. sedikit masa lagi aku akan meluangkan masa dengan blog ye.. 
take care frenz... ^___^



Tuesday, June 21, 2011

JadUaL HujUNg MiNggU

Salam...


As uolls tau, weken baru nie I balik kampung...
So, schedule memang full lah.. heheheh.. 
Ingat balik nak rest kat rumah.. boleh lepak2 tengok Astro.. tido2 kat atas katil lama2.. tue sume hanyalah mimpi.. huhuhu..


sampai Kedah pukul10 mlm kat Sungai Petani.. eh.. hentian pudu dah chantek la.. 1st tyme aku menjejakkan kaki kat hentian yang baru nie.. fuyyoohh.. ala2 airport.. aku pulak yang macam sesat coz cari kaunter tiket tak jumpa.. coz sebelum nie, xsempat melangkah masuk pintu lagi dah ada orang jual tiket.. sekarang nie senyap je, nak beli tiket terus pegi kaunter kat 1st or 2nd floor ntah.. ruang menunggu pon dah ade aircond..


ari sabtu pulak pagi pegi Sg Petani.. beli tiket keretapi.. SP-Rawang.. senang.. takyah susah2 nak fikir cari bas, pastu komuter, pastu bas lagi balik Bkt Sentosa.. sampai rawang terus amek 1 bas balik rumah je.. mak awal2 pagi dah pegi rumah tok coz tok wat makan2 cket... yelah.. 2 orang cucu dia balik.. hehehe...


menunya adalah:
pulut durian.. yummy.. yummy... (sumber dr en.google.. xsempat snap gambar coz khusyuk makan sampai terlupa nak amek pic..tgk2 tinggal periuk je)

bihun soto.. ingat orang johor je ke pandai buat.. orang kedah pon pandai buat jugak.. (tapi bukan aku lah, mak aku.. hehehe) nie pon sumber google coz cam biasala.. bila melahap tak ingat ape dah..

tyme nie suma balik kampung.. cam raya pulak.. meriah rumah tok coz sume ada.. pakngah, maklang, makcik, maklong... mak jang 1 family je xde..

ahad pulak pegi Giant Kulim beli barang adik.. banyak gile dia beli.. biskut sampai 3-4 jenis.. twister orange.. keropok.. coklat.. megi.. kalah aku yang stay asrama dulu.. hari ahad hari western sedunia.. hehehe.. 

lunch..
McD Quarter Pounder with cheese.. nie aku punya...

McD Spicy Mac Chicken.. adik aku punya...
 dinner pulak....

set combo A.. 

x-meal set

side order: sundae 2 cups + fries large..

belanja tok + tokwan.. coz dorang tak pernah makan KFC.. bawakla dorang makan KFC.. tokwan cakap.. 'laaa.. awat beratoq.. depa tak mai amek order kat sini ka??'.. hehehe.. layan diri la tokwan... and mak + abah + adik pon ade jugakla..

isnin pulak.. pagi2 pegi rumah tok.. gi kait buah 'moktan' (rambutan).. nak bawak balik rawang... sekarang kan musim buah.. dok tunggu buah durian luruh.. xluruh2 lagi pon.. bau dah ada.. petang tue pulak pi hantar adik balik PLKN kat Rimba Taqwa Sik.. malam, berangkat pulang ke Rawang.. 

p/s: bila kerja rasa nak cuti.. bila cuti boring pulak kat rumah.. esok dah start kerja balik.. dah start busy lah.. mesti incoming bertimbun2 tyme aku cuti nie...

omelan cik waniey: balik kampung je mesti soalan cepumas tue keluar dari mulut makcik pakcik aku.. huh.. mentang2 pakcik pupu aku yang sebaya baru kawen last week.. cousin aku yang kawen bulan 2 baru nie pon dah pregnant.. tahniah.. tak lama lagi dapat la anak sedara.. bak kata adik aku tumpang anak sedara sepupu pon jadilah.. 

Thursday, June 16, 2011

good mood????

Salam..


A quick update..
sibuk mengemas rumah..
next week dah ade housemate baru.. hehehe..
next month pulak rumah nie akan meriahla.. bukan nya sorang yang masuk tapi 4.. sekali dapat 4 orang housemates.. dasat2.. 
and esok balik kampung.. yiipppiiieee..!!!!
dah 4bulan tak balik kedah..
akhirnya esok dapat menghirup udara segar sawah padi kat kedah.. hahahah..
esok keja half day.. cuti sampai selasa.. lama kan.. bila lagi kan nak cuti lama2..
actually nak amek cuti sampai isnin je..
tapi adik pon balik cuti jugak minggu nie and dia balik PLKN isnin petang..
so, sambung cuti lagi sehari semata2 nak gi hantar dia balik PLKN.. teringin nak gi tengok PLKN dia.. hehehe..


okla.. mau pegi kemas barang nak bawak balik rumah.. adik dah pesan suh bawak balik baju kurung.. haish.. keja kebas baju aku je budak nie.. 


p/s: hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri.. lebih baik dinegeri sendiri.......


omelan cik waniey: niat hati malam nie nak try wat puding roti.. coz esok nak balik kampung.. roti banyak lagi.. kalau jadi boleh bawak pegi keja esok, kalau tak xyahla.. wat malu je.. hehehe.. coz esok sorang kat bahagian purchasing last day dia kerja esok.. dia sambung belajar.. good luck ye tini.. and then tadi dia bagi hadiah kat aku.. huhuhu.. thanks for the present.. so cute.. bukan 1 tapi 2....... tetiba.....myvi or viva???????/

Saturday, June 11, 2011

PeLuAnG

Salam...


perlu ke bukak peluang yang baru????????
tapi situasi nie sama macam situasi dulu... masa gagal dulu....
macam mana nieh?????
memang sama dgn situasi, keadaan, condition yang menyebabkan aku kecundang dan fail suatu ketika dulu.....  masa shj yg membezakannya......
aku takut nak hadapi kalau jadi macam dulu lagi... coz bukan orang lain yang tanggung akibatnya... aku sendiri yang kena tanggung semua tue.. 
Aku dah tak cukup kuat nak amek risiko lagi............
apa perlu aku buat?? decision?????






p/s: tak lama lagi aku dah tak keseorangan... *senyum lebar


omelan cik waniey: rasa macam makin kurus.. ala.. macam mana nie.. tak tau macam mana nak naikkan berat badan.. ada mau share tips tak??????

Wednesday, June 8, 2011

DaH SuSah Nak MaSuK mAtRikULaSi

Salam.. 


tengok berita tv3 tadi.. 
tajuk berita 'kenapa student lepasan SPM yg dapat 10A pon xdapat matrikulasi?'...
huh.. sekarang makin susah eh nak masuk matrix.. tadi dia cakap kena dapat A1 (eh, skg dah guna A+ kot.. aku dulu paling tinggi A1) utk subjek add math, math moden, kimia, fizik.. huh.. kalau dulu syarat macam nie, memang aku tak dapat masuk matrix lah.. kimia + fizik aku dapat B ja.. B3 or B4 xyah la mention.. malu... thehehe...


dulu tyme sekolah memang tak berapa suka sains nie.. tapi ntahla.. dah rezeki aku ke bidang sains kot.. sampai sekarang still terikat dengan sains.. dulu tyme sekolah memang minat sangat2 math mod + add math.. kawan adik aku ada tanya adik aku.. macam mana aku boleh 'terer' (sikitla) add math.. ntah.. maybe sebab minat kot.. tapi ari tue tyme study kat UPM lagi, balik rumah ajar adik add math.. terkial-kial jugak.. coz dah lama tinggal and then dulu tak salah aku batch aku still belajar dalam bahasa melayu.. sekarang kan dah tukar  ke english..


berbalik kepada isu masuk matrix nie.. makin susah nak masuk.. kira persaingan yang sengitla.. ada makcik aku cakap rugi masuk matrix coz sebelah kaki keluar, sebelah kaki masuk.. coz kalau lingkup result kat matrix.. susahla nak masuk U.. tapi kalau dapat result gempak.. memang senangla nak masuk U mintak bidang yang kita minat.. betul jugak kata dia.. 


hmm.. aku dulu tyme matrix.. sem1 result cukup2 makan je, okla.. start sem2 baru sedar.. and then study betul2.. akhirnya.. alhamdulillah.. result sem2 bolehla dibanggakan sikit.. tak 4 flat pon.. tapi better la dari sem1.. 


dulu kat matrix selalu datang lori nescafe yang free tue.. so, sebelum gi kelas kul2 singgah situ dulu amek nescafe free.. konon2 nya nak elak ngantukla before masuk kelas.. tapi yang paling best bila ada meggi free... tapi ciput jela.. (ish2.. xtau bersyukur langsung.. dahla free).. selalu aku akan ulang amek 2-3 kali.. tue pon kalau tak ramai orangla... selalunya kalau meggi nie, kena beratur panjang.. 






dulu aku MATRIK PENANG batch 2006/2007... ada sapa2 matrik penang tak???


banyak nak cerita pasal matrik nie.. banyak kenangan manis dari pahit.. hehehe... rumet yang best.. kafe B yang best... prak-mate yg best... and something yg sampai sekarang still ingat.. petang2 waktu riadah, bersenam otot mata dgn rumetsss.. usha orang lalu lalang.. tambah2 lagi suka bila orang2 yang kitorang admirer lalu.. gile lah tyme dulu2.. hehehehe... nak buat camne.. bilik kitorang strategik tempat orang selalu jogging.. kapel2 amik angin petang.. pastu kutuk2.. ooppsss.. sori tak sengaja... bukan kutuk, komen2 je.. hehehe...


p/s: bila dengar lagu 'kenangan terindah + dealova' mesti teringat kenangan masa Matrik..


omelan cik waniey: tak selesa lah bila rumah bawah aku nie budak bujang yang tinggal.. huhu.. dorang takde kacau pon.. cuma kalau balik keje lewat, dah malam dorang dah ade kat rumah.. moto aku betul2 park depan rumah dorang pulak tue.. kekadang langsir kat sliding door dorang tak tutup.. nampakla dorang dalam rumah.. huhuhu.. bukan sengaja tengok.. takkan nak pandang tepi kot.. kang tak pasal2 jatuh longkang..

Sunday, June 5, 2011

R.I.N.D.U

Salam..


R.I.N.D.U


Satu perkataan yang banyak boleh ditafsirkan.. rindu pada Tuhan, pada Rasul, pada parents, pada sibling, pada teman dll..


Tapi aku rindu pada semua... (tetiba ari nie feeling2 pulak)


dah lama tak balik kampung.. dah 3 bulan kot.. iA, 17hb nie balik Kedah...

ari tue call mak.. kebetulan mak kat rumah tok.. budak2 nie pon ade.. si abang la, sibuk nak cakap.. mak bagi.. tapi cakap cket je.. pastu kacau balik nak cakap.. dlm banyak2 sembang dengan dia, ade ke patut dia tanya 'bila nak balik sini?'.. cara and nada dia tanya cam orang besar ja.. hahaha...

smkab batch 01-05.. 
lama tak jumpa... last jumpa ramai2 raya lepas.. 17hb nie dorang ada wat reunion kat Pantai Merdeka.. hmmm.. nak join jugak.. tapi petang tue aku baru bertolak dari KL.. 

biotech UPM batch 07-10..
baru pegi melawat geng2 rumah kat Serdang last week...

rindu jugak pada teman2 matrik.. gambar xd dalam laptop.. lama tak ketemu.. ari tue je jumpa anis + farah.. tu pon kebetulan jmpa kat tempat m-test.. 

p/s: dari hari isnin-rabu balik lmbt je.. letih jugak.. tambah dengan tak berapa sihat.. batuk+selsema+demam.. dorang suruh amek mc cam sayang pulak.. lagi satu, kalau tak datang 1 hari, keje bertimbun2 nanti..

omelan cik waniey: nak balik kampung weekend lepas.. mak tak bagi coz dia xde kat rumah.. huhuhu... tgh berfikir2.. nanti nak balik rawang dari kedah nak amek bas malam or pagi.. hmm.. kalau amek bas malam, sampai awal pagi kat sini.. kena tunggu sampai ada bas balik rawang la.. hmmm....

Friday, June 3, 2011

~wanita itu unik~

Salam...


semalam aku cam emo sikit kan.. so, ari nie aku nak kongsi kenapa perempuan nie cepat terasa hati & cepat je nak sedih2 nie..

Kerana...


Saat diciptakan wanita, Allah membuatnya menjadi cukup istimewa...
Diciptakan bahunya agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupon juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tidur....
Diberikannya kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulang kali menerima cerca dari si bayi apabila dia telah membesar...
Diberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa...
Diberikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, sakit, penat, tanpa keluh kesah...
Diberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anak itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak-anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya...
Diberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak??
Diberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan menyayangi.
Dan akhirnya diberikan wanita AIR MATA, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa yang dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata adalah "Air Mata Kehidupan"........


p/s: perempuan nie mudah sangat rasa sensitif.. walaopon tue perkara remeh bagi lelaki...


omelan cik waniey: oksigen!!! oksigen!!!
huh!! lega...esok dapat bernafas dgn tenang & aman.....

Thursday, June 2, 2011

RoDa KeHidUpaN

Salam..






Kehidupan dunia...
Dipenuhi dgn tipu daya, helah, penindasan...
Yang berkuasa dan kaya boleh lakukan apa saja yg dia suka...
Golongan lemah pulak terpaksa terima nasib diri seadanya...
Tapi bukan semua macam tue...


hmmm.. mungkin ada hikmah di sebalik sesuatu kejadian...
Ibarat pepatah 'hidup ibarat roda, kadang2 di atas, kadang2 di bawah'...


p/s: kesian kat dia.. aku xde kuasa.. so, aku tak boleh nak tolong.. maafkan aku.. 


omelan cik waniey: esok last day keje for this week.. pastu cuti 2 hari.. tak sabar tunggu weekend.. kalau gaji masuk esok, lagi best menikmati weken.. hohoho.. berangan la gaji masuk esok.. 

Monday, May 30, 2011

~bErSeRaBuT~

Salam...

Hye sume...

kat facebook tue macam2 application.. huhuhu.. ntah ape2 je lagi.. tapi aku tak amek peduli pon.. tak sempatlah nak amek kisah pasal application2 camtue.. tiap2 hari bukak juz menjenguk je ape2 yang menarik perhatian.. 

and lagi 1.. sekarang nie banyak pulak fanpage yg wujud.. ibarat pepatah 'bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan'.. huhuhu.. kalau fanpage artis or yang berfaedah cket tue okla kan.. nie tak.. ntah ape2 je lagi.. contohnya macam.. 'saya sayang awak lagi, tapi...', 'selamat malam sayangku', 'assalamualaikum, kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang' etc... pastue ramai pulakla yang post kat wall tag page nie.. huhuhu.. macam menyemak je kat wall facebook.. huhu...

pada pandangan aku lah kan.. cam tak berfaedah je fanpage camnie.. bukan macam, memang tak berfaedah pon.. huhuhu... 

~luahan hati aku yang berserabut bila bukak facebook, benda2 nie je yang banyak~

p/s: alhamdulillah.. adik aku dapat tukar pegi poli pahang.. hmm.. jauh jugak tue.. tapi okla dari sabah kan.. ceh, dulu mak beria2 cakap, tak kisah kalau jodoh aku + adik jauh pon.. tapi bila adik dapat jauh cket, dia yang sibuk mintak tukar.. hehehe.. 

omelan cik waniey: jauh di mata tapi dekat di hati.. jgn jauh di hati tapi dekat di mata.. buat sakit hati + sedih kekecewaan je.. (quote dari kwn ofis aku.. hohoho)

Tuesday, May 24, 2011

<<---7Hari Mencintaiku--->>

Salam...


tadi bukak blog Fakhrul Roslan.. blog dia selalu review novel.. if sapa2 memang kaki novel + addicted, sila la jenguk2 ke blog dia.. dah lama xjenguk kat blog dia.. tadi menjenguk sekejap.. 


Oh My.. tak tau pon Siti Rosmizah ada novel baru.. dari review kat blog nie cam best je.. sinopsis pon best.. dia cakap best macam novel tajuk 'Andai itu Takdirnya'... oohhh.. kalau macam tue la bestnya.. memang bestla.. dalam banyak2 novel yang aku baca, 'Andai Itu Takdirnya' lah yang paling best.. Memang touching abesla novel nie..


Ohhh.. tak sabarnya nak pegi cari novel terbaru nie.. tajuk '7Hari Mencintaiku'.. tak sabar nak tunggu esok.. nak singgah dekat Bookworm.. kalau2 ade novel nie.. kalau takde, nak cari mana???? Aduh.. tak sabar nak baca nie...


Karya2 Siti Rosmizah memang kelasss la... sume best2... tapi novel kali nie mahal cket.. rm32.90, ada 1000 pages.. terpaksalah berkorban demi novel terchenta.. hohoho.... 


Karya Hlovate pon xbeli lagi.. Contengan Jalanan... ape2 pon, kena dapatkan novel '7Hari mencintaiku' dulu.. heheheh...


sesetengah orang cakap membazir je beli novel2 nie.. tapi xpela.. aku tak kisah.. janji boleh 'happy' kan diri sendiri.. sape lagi nak 'happy' kan diri selain kita sendiri kan.. kalau dengan penuhi kehendak hati dapat melapangkan dada, tenangkan fikiran dari masalah2 dan  sisa2 duka, ape salahnya.. sekali sekala.. dalam 1bulan tue, 1novel je.. 


p/s: ahad baru2 nie gembira je dapat tau adik dapat politeknik.. tapi ari nie sedih pulak.. dia dapat tempat jauh.. dah gitau mak.. dia cakap, 'biaq pi la.. biaq la dia yg nak pi belajaq'.. huhuhu.. kalau setakat Johor tue ok lagi la.. dalam semenanjung nie, Johor lah kan yang paling jauh dari Kedah.. tapi dia dapat nun jauh kat sana... Negeri Di Bawah Bayu.. SABAH... ohh.. sangat la jauh.. dia xtau lagi nie.. dia kat PLKN.. esok mak abah pi kat dia, nak mintak IC utk fotostat..


Omelan cik waniey: O__O

Saturday, May 21, 2011

stoRy MoRy WeeKenD

Salam...


Hari nie kaya dengan makanan.. kenyang perut aku..
Pagi sarapan dgn biskut + kopok goreng + donut wa goreng.. 
Lunch tika masak.. Tomyam + cendawan goreng..
Petang pulak makan McD..
Dinner pulak wahid masak.. dia puasa, aku tumpang sekaki la.. hehehe.. gulai udang, sotong masak kicap, telur goreng, acar timun... (wahid.. pas dah nak kawen nie.. hahahha)


esok dah balik rawang.. dok sorang balikla...
wekend nie aku ber'holiday' kat Serdang...


semalam lah letih.. coz ingat nak kua rumah awal pegi komuter..
tapi kua keja dah pukul 5.40.. ceh, konon2 nya pukul5 sharp nak kua.. tapi aku dah gak.. takkan boleh balik kul5 sharp.. huhu.. tunggu bas sejam lebih.. tunggu komuter pon lebih setengah jam.. semalam memang tak lancar la perjalanan aku datang serdang.. huhuhu.. pastue kt stesen putra + kuala lumpur lama pulak stuck kat situ.. dahla memang rushing kena samapi mines sebelum pukul 9.30pm.. kul 9.15 baru sampai.. kalut la pegi mines cepat2 coz dorang sume dah tunggu.. nak lalu jalan bawah nak pegi Mines dari ktm tutup pulak.. huhuhu.. terpaksa melintas jalan besar.. gile lah.. dahla pakai kasut wedges.. 
coz nak berkejar wayang pukul 9.30.. kitorang tengok 'Nur Kasih'..


hmmm... not badla.. okla kot.. tak tau nak bagi bape star... tapi xfull la.. 
plot cerita dia cam mendatar je.. sori lah kepada peminat 'Nur Kasih' kan.. pendapat aku la.. Drama Nur Kasih best lagi nak dibandingkan dengan Filem Nur Kasih... pendapat aku maybe pengarah nak cerita byk benda tapi dalam masa yang singkat.. tu yang macam kurang sampai sikit cerita tue pada aku.. huhuhu... sedih ke filem nie... aku cam xde feeling utk sedih je.. tipula kan.. adela feel cket2.. tapi xdela sampai kena sedia tisu kan... 


Part yang best bila tengok baju2 Tiz Zakyah.. chantek2.. hehehhe.. petikan kata2 dari akak senior sek dulu.. tadi terbaca status dia kat facebook.. 


dah lama tak tengok wayang.. rasanya last tengok bulan 8 tahun lepas kot.. Filem 'Andartu Terlampau'.. 


Esok tak tau nak buat ape.. menghabiskan masa kat rumah jela.. pas zohor dah nak gerak balik rawang.. 


p/s: esok bermulalah aktiviti PLKN Cik Tikah.. hehehe.. Gudlak ye adik.. tadi mak abah gi melawat dia.. dari kul 2-4.30 petang.. punyala lama.. dulu tyme aku dok asrama, mak tak pernah pon dok lama2..tak penah sampai 2jam pon.. if lebih 2jam pon sebab ikut mak outing pegi pekan baling.. huhuhu.. tetiba jelez.. hahaha...


omelan cik waniey: bila datang sini, tetiba terasa sedikit perasaan sedih + sayu.. tak tau kenapa.. tetiba teringat kenangan dulu2 + kenangan itu....... huh.. mulalah nak feeling2 pulak.. hahaha...