Thursday, May 19, 2011

NaK Tau KerJa AkU cAmNe?? jOm TerJah....!!!

Salam..


hye suma.. lama tak update.. internet kat sini tak betul cket 2-3minggu nie... 
Last week sangat letih coz aku sorang je QC yg keje coz yang lagi sorang cuti 1minggu.. So, suma refer kat aku.. bayangkanla dari bahagian receiving barang, incoming checking, production, labelling, cooking, sume aku kena terjah.. means handle la.. this week dah rasa lega coz QC yg cuti tue dah datang keja.. 


Tetiba terasa nak balik kampung halaman cari keja.. (ceh ayat).. kat sana boleh balik kampung selalu.. lagipon kat sini dah takde ape2 yang penting pon yang perlu consider lagi.. kerja kat sini sangat letih coz orang tak cukup tapi kerja banyak.. ingat nak offer kat kawan2, tapi takut masing2 tak dapat bertahan je.. aku pon dah berapa kali fikir cam nak berenti.. tapi tak cari kerja lain lagipon.. hohoho... so, sebelum dapat kerja baru kenala bertahan dulu.. plus nak cari la pengalaman kurang setahun dua.. coz sekarang nie nak masuk company lain mesti dia nak yang ada experience.. 


kerja kat sini walaupon letih + banyak keja tapi bagus coz banyak boleh belajar.. and boleh dikatakan sume bahagian la aku dah penah buat.. except ofis + akaun la.. dari barang2 basah + kering yang sampai utk kegunaan production, pastue cara2 nak check incoming barang2 nie.. acceptable or not... then cara nak handle production, cara nak control sauce utk satu2 product.. labelling, and cara nak check barang yang dah label + packing utk masuk kat area finished goods.. means tempat yang lastla sebelum hantar dekat supplier.. selain tue, aku jugak ada belajar pasal documentations; HACCP, GMP + ISO cket2.. 


3 months earlier, aku bahagian production.. kena prepare how much sauce yang kena masak utk raw materials sekian2.. aku juz prepared ingredients je.. operator yang tolong timbang + masak... pastue monitor jela and handle production.. and kena make sure sume barang cukup utk production tiap2 hari.. 


start bulan 5 nie, aku dah bahagian incoming checking.. receive ape2 barang je, sume aku kena check.. tak kira la santan, gula, garam, telur, strawberry, ayam, daging, ikan, kotak utk packaging, label etc.. kena check quality, condition + specifications.. ikut tak dengan yang kitorang tetapkan.. aku rasa bahagian incoming more challenging lagi la dari production coz tiap2 satu barang yang sampai tue aku kena teliti check condition + quality.. aku nie bukn nya org yg teliti + peka sgt pon.. cuma bahagian R&D je aku xpenah handle lagi.. tak maula coz bahagian R&D kena try and error.. Malas nak cari info buat product baru.. heheh..


Aku belajar bidang biotek, minor environment.. tapi keje bahagian food.. jauh menyimpang tue.. tapi at least cita2 aku tercapai jugakla cket.. coz dulu nak study bahagian food or dietetik.. tapi dpt biotek pulak.. aku memg interested bab2 food nie.. tapi jgn tanya aku resepi pelik and then suruh masak.. walaupon aku suka bah.food tp bab2 masak nie kureng cket.. bab makan memang sangat2 terer.. hehehe.. sepatutnya umur cam aku nie dah pandai masak macam2, tapi aku stil dekat basic lagi.. hohoho.. simple2 blehla.. setkt nk buat lunch tue bolehla.. tue pon still learning.. bab2 pencuci mulut, kuih-muih, kek2 tue masih dalam percubaan.. macam lesen L la.. hehehe.. sekarang nie femes kuih apam polka dot.. (akak kat ofisla ari tue tnjuk resepi apam nie).. tetiba hati rasa tersangat2 cam nak try buat tapi xtau bila kerajinan tue nak datang.. hehehe..


nmpk sangat2 menarik & memikat hati kan.. budak2 mesti suka nie.. 

oohhh.. rasanya dah panjang lebar aku mengomel kat sini.. tulah, lama tak update.. macam2 nak story mory.. ok, sudah mau stop.. ok, bye.. 


p/s: adik dah pergi PLKN isnin lepas.. semoga bersuka ria ye kat sana.. hahaha.. tapi aku la jadi mangsa tolong tpupkan kat dia.. huh! Mak sedih coz adik tak penah jauh ngan dia.. weken nie mak abah gi melawat adik.. mak cakap macam2 dia nak.. baldi la, itula inila.. hahaha.. 1st tyme dia dok asrama tue.. selalu berkepit je ngan mak kan.. tue lah, anak bongsu lah katakan.. aku memang dari form 1 dah dok asrama.. so, mak takla terasa sangat aku xde kat rumah coz memang dari dulu lagi aku tak penah duduk kat rumah lama2.. cam merantaula.. ceh.. hahahaha..


omelan cik waniey: Selamat Pengantin Baru kat pakcik saya.. actually bukan adik mak tapi sepupu mak.. so, pangkat pakcikla kan.. sebaya dengan aku.. huh.. dah kawen.. hmmm.. still young lah sbg lelaki kan.. tapi aku xdapat balik coz aku keja sabtu tue.. and aku balik kampung next week lepas tue.. ape2 pon congratz and moga berbahagia hingga ke akhir hayat... still thinking pasal mimpi yg ntah ape2 je lagi last 2 days.. 

3 comments:

kak fira said...

wani jelesnye akak bc cite wani
rindu nk kje
time xde nak rasa muntah tu rasa bosan sgt
tp tu pun sekejap sgt br je rasa sihat da nak kne chemo balik

Annefryoes said...

wani bila lak nk kwen ni??hehe

waniey_sakura said...

kak fira: huhu.. tulah.. rndu kt akak jugk.. skg nie tgl wani dgn alex je..

anne: hohoho.. tgu anne dl la.. xleh lgkah bndul.. hehehe...