Thursday, September 27, 2012

PenGaLaMan KerJa

Salam semua..

pada sapa-sapa yang tak tau lagi, aku sekarang nie dah tukar keja baru lagi.. hahaha... asyik tukar-tukar keja je kan.. dalam masa 2 tahun nie, nie tempat kerja aku yang keempat.. dasyat sungguh aku nie..

1st time melangkah ke alam pekerjaan (ceh!ayat skema), aku jadi RA kat UPM under fakulti aku.. tau tak apa tue RA?? RA tu means Research Assistant.. nama cam gempak je kan.. padahal keje nya cam student final year je..bertahanla hampir 8 bulan.. berhenti pon atas sebab-sebab tertentu.. di samping aku jadi RA, malam-malam aku buat part time kat Pizza Hut Mines.. gigih tak aku.. tue lah permulaan hidup aku.. mencabar tak?? heheheheee...

pastu awal tahun 2011, aku dapat keje kat bukit beruntung sbg Food Technologist.. nama je gempak tapi keje nya tak segah mana pon.. hingga kan receive barang pon aku kena buat, timbang kotak nak recycle la, dgn keje2 QC. Adoi.. Ponat.. balik keje je terbungkang tido.. penat sangat tawaf kilang tiap-tiap hari.. kat sini dapatla aku bertahan setahun.. tau sebab pa kena jugak tahan sampai setahun walaupon hati memberontak nak cri keja lain?? sebabnya nak amek experience keja.. nanti senang nak apply keja baru sebab kebanyakan tempat nak amek orang yang ada experience.. kita nie dah la budak bio.. tetiba masuk food pulak kan.. lari bidang dah tue..


pastu tukar keje lagi.. keje kat rawang pulak.. kat kilang makanan jugak sbg Junior QC Supervisor. yang nie keja senang la sikit.. handle GC je.. tiap-tiap hari inject sample.. kekadang tue sampai kul 9 dok keja lagi.. huh.. penat jugak.. tak penat dari segi keja yang kena tawaf kilang tapi penat menunggu sample bila nak abes.. tak penah abes..kekadang ahad pon kena keja.. kat sini tak tahan bukan sebab kena marah, tapi sebab takdak life.. mau tak nya, isnin-ahad keja.. tapi bila dapat gaji tersengih la jugak, mau taknya asyik OT je memanjang.. tempat nie bertahanla 4bulan..


dan yang terakhir mengikut rekod, adalah di sebuah kilang makanan jugak sbg QC Executive. Aku dah keja hampir 3bulan.. So far, so good. walaupon kekadang ada benda urgent and kena rushing settle kan suatu keja, tapi masih under control. kat sini aku takde OT.. masuk 8.30am, balik 5pm.. sebelum kul6 aku dah cabut balik rumah.. hahaha.. kat sini aku control kualiti production kilang aku.. Wah!! Kilang aku tue.. marah Dato' nanti.. section yang diamanahkan kat aku.. ada 3 kilang kat sini, means 3 section la.. tiap-tiap satu section tue ada sorang QC Exec.. tapi section aku la paling tak kritikal langsung, bak kata manager aku.. agakla coz senang la jugak nak handle budak2 nie..

Wah.. wah.. panjang lebar aku bercerita ye.. okla.. nanti kita sambung lagi part 2 pulak.. hohoho.. (da ngantuk)...

p/s: actually aku baru balik tadi dalam kul 10.30 pm dari kilang.. kami nie kena melawat kilang at least sekali dalam sebulan di luar waktu keja.. huhuhu.. peraturan yang nie la susah sekali aku nak wat.. tengok, dh hujung bulan, baru aku pi wat spotcheck memalam...


2 comments:

juicy X said...

wahhh tahniah wani dah berkerjaya. apa pon semua keja ada cabarannya. gud luck!

waniey said...

tq je.. biasa2 ja pon...